Sažetak projekta

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz ograničeni poziv za dodjelu sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gradu Trilju odobren je projekt pod nazivom Centar kompetencija 3LJ. Nositelj projekta je Ustanova CEKOM 3LJ sa sedam partnera (Institut Ruđer Bošković, Veterinarski fakultet Zagreb, Agronomski fakultet Zagreb, Kemijsko-tehnološki fakultet Split, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Pharmagal d.o.o., Puđa d.o.o.), a sama vrijednost projekta je 73.691.265,40 HRK, a iznos dodijeljene potpore je 47.693.349,46 HRK. Institut za jadranske kulture i melioraciju krša participira u budžetu s ukupno 3.288.790,55 kn.

Opći cilj projekta je doprinijeti poboljšanju  inovacijskog okruženja i povećanja aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u sektoru prehrambene i farmaceutske industrije. Specifično, projekt će doprinijeti korištenju i komercijalizaciji primijenjenih istraživanja populacija samoniklog, ljekovitog i aromatičnog bilja, te samoniklog voća u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji Splitsko-dalmatinske županije.

Specifični ciljevi CEKOM-a 3LJ odnose se na:

  1. Doprinos razvoju novih proizvoda (diversifikacija proizvodnje) i znatnom unaprjeđenju postojećih kroz korištenje i komercijalizaciju primijenjenih istraživanja populacija samoniklog, ljekovitog i aromatičnog bilja u prehrambeno-prerađivačkoj i farmaceutskoj industriji Republike Hrvatske;
  2. Doprinos poboljšanju inovacijskog i investicijskog okruženja Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske kroz jačanje istraživačke infrastrukture u cilju privlačenja kapitala i novih investicija u visoko tehnološki sektor (Farmaceutika) i industriju u nastajanju (proizvodnja zdrave i funkcionalne hrane);
  3. Doprinos povećanju poslovnih aktivnosti i rastu izvoza te stvaranju veće dodane vrijednosti i pomicanju pozicije hrvatskih poduzetnika u okviru lanca vrijednosti kroz komercijalizaciju rezultata istraživačko-razvojnih aktivnosti poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora;
  4. Doprinos zapošljavanju visoko kvalificirane radne snage i mobilizaciji talenata za istraživanje, razvoj i inovacije u  S3 tematskim prioritetnim područjima Zdravlje i kvaliteta života i Hrana i bio-ekonomija.

CEKOM 3LJ stvara zajednički prostor za znanstveni i industrijski sektor povezujući njihovo znanje i iskustvo, odnosno povezuje visokoškolske ustanove i institute s gospodarstvom i to primarno s malim i srednjim poduzetnicima. Ustanova CEKOM 3LJ očekuje razvojno-istraživačke programe koji će dovesti do veće primjene rezultata istraživanja znanstvenih institucija kao što su primjerice, kreiranje novih proizvoda i usluga, poboljšanje tržišne pozicije gospodarstva povećanjem dodane vrijednosti postojećim proizvodima i uslugama, transferu ljudskih resursa i kreiranjem novih tvrtki i poslovanja. Ključne aktivnosti i očekivani rezultati projekta su razvoj 15 novih inovativnih proizvoda u područjima farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju, a kroz sam projekt zaposlit će se 16 visoko obrazovanih osoba u institucijama koje sudjeluju u projektu.

IRI teme u okviru CEKOM-a 3LJ su: razvoj biljnih  pripravaka razvoj prirodnih zdravih proizvoda, razvoj dijetetskih dodataka, razvoj funkcionalne i obogaćene hrane, očuvanje te održivo korištenje agrobioraznolikosti (uključujući valorizaciju i iskorištenje autohtonih domaćih proizvoda).

Očekuje se kako će zahvaljujući provedbi znanstveno-istraživačkih aktivnosti biti osmišljeno sveukupno 15 novih proizvoda koji iskorištavaju sve blagodati samoniklih biljnih vrsta rasprostranjenih diljem Dalmatinske zagore. Od toga se osam proizvoda odnosi na biljne pripravke (umirujući gel s ekstraktima ljekovitog aromatičnog bilja, mast s tinkturom za ozljede s ekstraktima ljekovitog aromatičnog bilja, hidratantni serum za lice s ekstraktima ljekovitog aromatičnog bilja, hranjiva vitaminska krema s ekstraktima samoniklog voća, losion za vlasište s ekstraktima ljekovitog aromatičnog bilja, kapsule s antioksidativnim djelovanjem s ekstraktima samoniklog voća, uljne kapsule za povoljno djelovanje kod povišenog kolesterola i triglicerida te povišenog krvnog tlaka s ekstraktima ljekovitog aromatičnog bilja), dva proizvoda na funkcionalnu i obogaćenu hranu te dijetetske dodatke (tekući pripravak za nadoknadu tekućine s elektrolitima uz dodatak ekstrakata ljekovitog aromatičnog bilja, tekući pripravak za regulaciju probave s ekstraktima ljekovitog aromatičnog bilja) te pet funkcionalnih prehrambenih proizvoda s visokom dodanom vrijednošću (sir s dodatkom lavande koji posjeduje svojstva funkcionalne hrane, sir s dodatkom smilja koji posjeduje svojstva funkcionalne hrane, sir s dodatkom bosiljka koji posjeduje svojstva funkcionalne hrane, sir s dodatkom vriska koji posjeduje svojstva funkcionalne hrane, sir s dodatkom kadulje koji posjeduje svojstva funkcionalne hrane).

Industrija zdrave i funkcionalne hrane i prirodnih zdravstvenih proizvoda postala je važan dio globalne prehrambene industrije. Svijest potrošača i prihvaćanje tih proizvoda raste, a globalna veličina tržišta iz godine u godinu pokazuje ubrzani rast.